A Himalája kristálysóban kevesebb a nátrium?

A só többféle formában és névvel ellátva kapható a boltokban, amelyek egyrészt tükrözik a származást, másrészt a só speciális használatát is. A tengeri só például a tengerek kipárolgása során keletkezik, a kősót a föld alatt található betétekből nyerik ki. Az asztali só háztartási használatra készül. A mostani egészségügyi ajánlások értelmében az emberek olyan megoldásokat keresnek, amelyekkel lehet helyettesíteni a hagyományos asztali sót, mely köztudottan túl sok nátriumot tartalmaz. Azonban kérdés, hogy például a Himalája kristálysó kevesebb nátriumot tartalmaz-e?

Származás

A Himalája krisálysót a föld alóli betétekből vagy föld feletti vízforrásokból nyerik ki, amelyek azóta már elpárologtak. A Himalája kristálysó leginkább a Himalája hegység barlangjaiban fellelhető. A Salt Institute szerint a kristálysó azért egészségesebb, mert olyan helyekről származik, ahol sokkal tisztább formában őrződött meg. Ráadásul a Himalája só nemcsak tisztább, mint a hagyományos konyhasó, hanem a mechanikus feldolgozási módnak köszönhetően nem kerül bele semmilyen plusz adalékanyag, ami károsítóan hatna az emberi szervezetre. A Himalája kristálysót nem a bányák robbantásával, hanem kézi kifejtéssel hozzák fel a felszínre, majd kézzel is őrli megfelelő finomságúra vagy csiszolják formára. És mivel nem esik át semmiféle finomító eljáráson, ezért nem vesznek ki belőel az értékes ásványi anyagok sem. Tehát hiába ugyanannyi a nátrium a Himalája sóban, az mégis sokkal egészségesebb.

a