A tengeri só előnyei a vesékre

A tengeri só több, mint kedvenc ételeink adalékanyaga. Ha vesekőben vagy magas vérnyomásban szenvedünk, akkor az Amerikai Dietetikus Szövetség ajánlása szerint érdemes lecserélni az asztali sót tengeri sór, mert ez javítja az emésztőrendszer működését, szabályozza a szívverést és serkenti a máj működését. A tengeri só a tengervíz elpárolgása során keletkezik, ez pedig lehetővé teszi, hogy megtartsa egészségügyi előnyeit, mivel a só nem megy keresztül különféle feldolgozási folyamatokon, amely során kémiai adalékokat adnának hozzá.

A tengeri só amellett, hogy csökkenti a vérnyomást és javítja a vese működését, a finomítatlan tengeri só ásványi anyagai kiegyensúlyozzák a vércukorszintet, illetve eltávolítják a szervezetből a felesleges savat.

Vesekő

A tengeri só kevesebb nátriumot tartalmaz, mint az asztali só. Az Amerikai Dietetikusok Szövetsége azt javasolja, hogy ételeinket tengeri sóval ízesítsük, illetve a főzéskor is ezt haználjuk az asztali só helyett, mivel így a meglévő vesekövet is távozásra kényszeríthetjük, valamint megakadályozhatjuk az újak kialakulását. Bár a tengeri só fogyasztása ajánltot a vesekőben szenvedő személyek számára, itt is felhívják a figyelmet a kutatók arra, hogy a teneri só fogyasztását sem érdemes túlzásba vinni.

Kevesebb adalék

A jód, a klorid és a nátrium egyaránt megtalálható az asztali sóban és létfontosságúak az egészséges pajzsmirigy működéséhet. Az Amerikai Dietetikusok Szövetsége azonban arra is rámutat, hogy a konyhasóba további vegyi anyagok is kerülnek a finomítási eljárás és a fehérítés során, hogy megakadályozzák a szemek összetapadását. Ezek a kémiai adalékanyagok azonban gátolhatják a vese működését. A tengeri só azonban sokkal természetesebb anyag, kevesebb benne az adalékanyag és kevesebb feldolgozási procedúrán ment keresztül, így használata sokkal biztonságosabb.

a