Kávé sóval?

coffe-saltNagyon sok kultúrában fogyasztják sóval a kávét, mivel a só kiélezi annak édességét és elnémítja keserűségét, így mélyebb ízélményeket okoz. A só a legjobbat hozza ki a kávéból, így érdemes a legerősebb feketénket is kipróbálni ilyen módon.

A só persze sokféle formájú és méretű lehet, a különféle sófajták különbözőképpen hatnak a kávéra. Egyes kristályok szárazak és papírvékonyak, míg mások nehezek, szürkék és nedvesek. A kristályok szerkezete szabályozza, hogy a só hogyan hat az ízlelőbimbóinkra, illetve, hogy milyen gyorsan oldódik fel. A sópelyhek például jól passzolnak a bonyolultabb kávés italokhoz, míg a Fleur de sel szabálytalan kristályai a legtöbb kávéfajtának egy vonzó ízt kölcsönöznek.

A káv sózásának legjobb módja, ha küvetlenül fogyasztás előtt ízesítsük ezt az italt. Kavarjuk át alaposan a kávét, majd szórjuk meg a tetejét egy kevés sóval. De mégis melyikkel?

Himalája só – a Himalája sókristályok igen izgalmas ízt kölcsönöznek a kávénknak, ami azért van, mert a Himalája sókristályokban 84 különféle ásványi anyag bújik meg. Ezek az ásványi anyagok kihozzák a kávé tanninjait, a savakat lecsitítják, így az ital kevésbé fanyar lesz.

Fleur de Sel de l’Ile de Re – ezt a rózsaszínre színezett sót is használhatjuk a kávénkhoz. Leginkább akkor ideális, ha a kávéhoz adott tejszínhab tetejére kerül, hiszen ez a sófajta rendkívül nedves és kényes, kiegyensúlyozott ásványianyag összetétele, azonban játékot visz a habbal díszített kávéitalokhoz.

Lemon Flake – Ez a citrusos sófajta fényes édességet kölcsönöz a kávénknak.

Shinkai mélytengeri só – A legjobb választás a kávé sózására.Ez egy japán só, amit a tengerek mélyéről hoznak fel, onnan, ahol a csendes-óceáni meleg és hideg áramlatok ütköznek egymással.

a