Útmutató a Himalája sótéglához

A himalája kősó elsőként egy 16. századi pakisztáni bányából került elő, majd az gyorsan népszerűvé vált, nemcsak egzotikus kinézete, hanem kellemes íze miatt is. A szomszéd városok kőfejtői jártak ide, akik kézzel vájták ki ezeket a tömböket, majd különböző formájúra alakítva szállították el más országok népeinek. Ez ma sincs másként: a Himalája sót továbbra is mechanikusan fejtik ki, illetve ma is számtalan formában találkozunk vele. Például igen népszerűek a Himalája sótéglák, amelyeken különféle sülteket lehet elkészíteni, illetve szervírozni.

A Himalája sótégla felfűtése

Nagyon fontos, hogy fűtés előtt mindig ellenőrizzük, hogy a Himalája sótömb teljesen száraz-e. Ha korábban használtuk már a Himalája sótéglát, akkor érdemes ezt  legalább 24 órát pihentetni, mielőtt újból nekilátnánk a vele való sütének. A Himalája sótéglákra fontos odafigyelni, különösen az elején. Tehát legyünk óvatosak, amikor az első néhány alkalommal felmelgítjük a Himalája sótéglát. Ilyenkor ugyanis még repedések jelenhetnek meg, illetve a tömb színe is megváltozhat az eredeti rózsaszíntől egy fehéresebbre. Ez normális. Azonban néhány egymást követő használat után a Himalája sótömb visszanyeri eredeti színárnyalatát, ami nagyrészt a hideg vizes mosások eredménye.

Honnan tudod, hogy a Himalája sótömb már elég meleg? A legjobb, ha egy elektromos hőmérővel teszteljük. Az a legjobb, ha a Himalája sótömb legalább 260 Celsius-fokos. Ha nincs ilyen hőmérőnk, akkor csak szórjuk meg pár csepp vízzel a Himalája sótéglát. Ha a blokk sisteregni kezd, akkor már süthetünk rajta.

a